Debelost je prehranska bolezen pri kateri se v telesu pojavlja presežek maščobnega tkiva. Nastane zaradi prevelikega vnosa hranil v telo in premajhne porabe energije. Tudi pri naših hišnih ljubljencih postaja prekomerna telesna teža vedno pogostejša težava. Zdi se, da je debelost psov v direktni povezavi z debelostjo ljudi in njihovim standardom. Raziskava iz leta 2018 razkriva, da ima 56% psov v ZDA prekomerno telesno težo. Debelosti so najbolj izpostavljeni tisti psi, ki so čezmerno hranjeni, nimajo možnosti telovadbe in imajo prirojeno ali pridobljeno nagnjenost k debelosti. Debelost lahko povzroči resne zdravstvene probleme in skrajša življenjsko dobo. Odvečna telesna maščoba vpliva predvsem na kosti in sklepe, prebavne organe in dihala.


Kateri psi so najbolj ogroženi, da postanejo debeli?


Najbolj ogroženi so psi, ki so prekomerno hranjeni, pa tudi tisti, ki nimajo možnosti za telesno aktivnost. Strokovnjaki vse pogosteje predpostavljajo, da k prekomerni debelosti več prispevajo napačne zgodnje prehranjevalne navade, kot dedna predispozicija.

Debelost se lahko pojavi pri psih vseh starosti, a najpogosteje jo opazimo v srednjih letih med 5. in 10. letom. K debelosti nagibajo predvsem sterilizirani oz. kastrirani in kronično zaprti psi.


Simptomi

  • povečana telesna masa
  • odvečna telesna maščoba
  • nesposobnost (ali nepripravljenost) za gibanje in vadbo


Vzroki

Najpogostejši vzrok debelosti je neravnovesje med vnosom energije in njeno porabo – živali jedo več, kot lahko porabijo. Zaradi običajne zmanjšane telesne aktivnosti se pogosteje pojavi v starosti. Do nezaželene debelosti lahko privedejo tudi nezdrave prehranjevalne navade, kot so visoko kalorična hrana, spreminjanje diete in pogosti priboljški.


Zdravstveni vzroki so:

  • Hipotiroidizem – pomanjkanje ščitničnega hormona
  • Insulinom – tumor na trebušni slinavki
  • Hiperadrenokortizem – povečano delovanje nadledvičnih žlez
  • Sterilizacija – pomanjkanje spolnih hormonov


Diagnoza

Debelost  diagnosticiramo s tehtanjem psa in z ocenjevanjem njegovega rejnega stanja. Veterinar oceni telesno stanje s pregledom in tehtanjem vašega psa, z otipavanjem (palpacijo) njegovih reber, ledvenega dela, repa in glave. Rezultate nato primerjamo s standardom pasme. Pes je predebel, če tehta 10 do 15 odstotkov nad pasemskim standardom. V sistemu točkovanja z devetimi točkami se psi, ki imajo telesno oceno več kot sedem, štejejo za debele.Kako shujšati psa?


Primerna dieta

Zdravljenje debelosti je usmerjeno v izgubo teže in dolgoročno ohranjanje zmanjšane telesne teže. To dosežemo z zmanjšanjem kaloričnega vnosa in povečanjem časa aktivnosti vašega psa. Veterinarji  imamo pripravljen shujševalni načrt , ki ga lahko uporabite za preoblikovanje prehranjevalnih in gibalnih navad vašega psa.

Običajno priporočamo dieto, ki je bogata s prehranskimi beljakovinami in vlakninami ter revna z maščobami. Na eni strani prehranske beljakovine spodbujajo presnovo in porabo energije in hkrati dajejo občutek sitosti - zaradi njih vaš pes po jedi ne bo prehitro zopet občutil lakote. Po drugi strani pa prehranske vlaknine vsebujejo malo energije in vzpodbujajo črevesno presnovo ter porabo energije.Telesna aktivnost

Poleg uvedbe primerne prehrane je odločilna tudi sprememba načina gibanja.  Preden začnete z vadbenim režimom, se posvetujte s svojim veterinarjem in se prepričajte, da je vaš pes zdrav in njegova neaktivnost in debelost ni v zvezi z boleznijo (artritis, srčno popuščanje,…), ki bi lahko ovirala vadbo.

Povečanje telesne aktivnosti vašega psa je ključnega pomena za uspešno zdravljenje. Najpogosteje predlagamo sprehode vsaj po 15 minut, dvakrat dnevno in igranje iger prinašanja. Obstaja veliko načinov, kako narediti vaš sprehod zabaven in vznemirljiv za vas in vašega psa.


Kako ohraniti idealno telesno težo?


Za učinkovito zdravljenje debelosti je potrebno redno komuniciranje z vašim veterinarjem, ki spremlja program hujšanja, redno mesečno spremljanje telesne teže vaše živali in vzpostavitev programa za vzdrževanje telesne teže, ko je dosežena idealna telesna kondicija. Ob trdni odločitvi za zdravo življenje  svojega psa se boste tudi sami bolje počutili. Vedeli boste, da vašega psa prehranjujete zdravo, da je dovolj fizično aktiven in se počuti dobro.