Sterilizacija mačke (kirurška odstranitev jajčnikov) je operativni poseg s katerim trajno preprečimo gonitvene cikle in neželeno brejost pri mačkah. Pri tem so pomembni tudi zdravstveni razlogi, saj sterilizirane mačke nimajo težav z gnojnim vnetjem maternice in rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici, manj pa se širijo tudi mačje virusne bolezni (FeLV, FIV, FIP itd). Poseg svetujemo pri 6 mesecih starosti ali kadar koli kasneje.

 

Kirurški poseg poteka neboleče v splošni anesteziji ob neprestanem nadzoru življenjskih funkcij. Muci praviloma odstranimo le jajčnike, po potrebi pa tudi maternico v celoti (predvsem starejše živali ali v primeru sprememb na maternici). Kirurška rana trebušne votline je dolga le 1-2 cm in zašita z resorbtivnim šivalnim materialom, tako da šivov ni potrebno odstranjevati. Mačko po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, po potrebi ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam. Ko se prebudi, lahko odide v domačo oskrbo, praviloma še isti dan.
Navodila o perioperativni negi živali:  več
Živali, ki živijo v stanovanju, po potrebi nosijo zaščitni ovratnik še en teden po operaciji. Po sterilizaciji se muca več ne goni. Pri manj aktivnih in požrešnih je potrebna pozornost pri prehrani, da se preveč ne poredijo. Večina skrbnikov operiranih muc opaža, da postanejo bolj navezane nanje in na dom.


Kastracija mačka (kirurška odstranitev mod) je operativni poseg s katerim trajno preprečimo oploditveno sposobnost mačka. Poleg preprečevanja neželenih mladičev, vedenjskih težav (zavijanje, uhajanje, mačji pretepi, markiranje, …), kastracija preprečuje širjenje smrtno nevarnih virusnih bolezni (FeLV, FIV, FIP). Mačke kastriramo od šestega meseca starosti dalje.

Kirurški poseg poteka neboleče v splošni anesteziji ob neprestanem nadzoru življenjskih funkcij. Dveh majhnih kirurških ran na mošnji po odstranitvi mod ni potrebno šivati.
Mačka po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, po potrebi ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam. Ko se prebudi, lahko odide v domačo oskrbo, praviloma še isti dan.
S pravočasno kastracijo spolnega nagona pri mačku ni več, če pa jo opravimo v starosti, se lahko nagon delno ohrani. V redkih primerih so kastrati bolj podvrženi vnetju mehurja in zamašitvi sečnice. Pri manj aktivnih in požrešnih mačkih je potrebna pozornost pri prehrani.