Dnevi se daljšajo, zunaj je vedno topleje, s tem pa se bliža tudi čas poletnih dopustov. Se boste na dopust odpravili sami, ali bo vaš ljubljenček potoval z vami? Da bo dopust res počitek brez skrbi, vam želimo pomagati z nekaj praktičnimi nasveti.

 

Poskrbite za zaščito živali pred poletno vročino. Pes naj ima vedno na voljo svežo vodo in hladno senco, kamor se lahko umakne. Izogibajte se sprehodom v vročini čez dan, raje jih omejite na jutranje in večerne ure. Psa nikakor ne pustite samega v avtomobilu!

Ne pozabite na zaščito pred zunanjimi zajedavci. Svetujemo uporabo zaščitnih sredstev z repelentnim delovanjem, ki vašega ljubljenčka ne ščitijo le pred bolhami in klopi, ampak tudi pred piki komarjev in muh. Predvsem ponekod ob obali v Sredozemlju se namreč pojavlja tudi mrčes, ki ga v notranjosti Slovenije ni (tigrasti komarji, peščena muha) in prenaša različne bolezni (srčna glista, leišmanioza).


Zelo pomembna je zaščita pred srčno glisto. Srčno glisto prenaša komar, ki s pikom vnese njene razvojne oblike v krvni obtok živali. Le-te lahko z ustreznimi sredstvi uničimo preden se razvijejo v odrasle zajedavce, ki lahko resno ogrožajo zdravje in celo življenje živali.


Izognite se potovalni slabosti. Tako kot otroci imajo tudi nekateri psi težave s potovalno slabostjo. Če vaš kuža sodi med tiste, ki med vožnjo v avtu pogosto bruhajo, naj 1 do 2 uri pred potovanjem zaužije tableto proti slabosti.

Po kopanju v morju psa sperite s sladko vodo. Slana voda lahko draži kožo. Da bi se izognili srbenju in vnetju, psu po vsakem kopanju (ali vsaj vsak večer) kožuh dobro sperite s sladko vodo.

Po sprehodu v naravi pozorno preglejte tačke in sluhovode. Ostra travna resa se lahko zaplete med dlako na tačkah in se zapiči globoko v kožo, ali pa se ujame v sluhovod.

Prva pomoč pri kožnih težavah. Razkužilna raztopina (ali šampon) je zelo koristen pripomoček pri težavah, ki jih na morju lahko povzročajo slana voda, piki žuželk in semena trave.

Jemlje vaš kuža kakšna zdravila? V tem primeru že pred odhodom poskrbite, da boste s seboj imeli zadostno količino zdravil za celoten čas dopusta.

Uredite potrebno dokumentacijo. Če potujete v tujino, se pravočasno pozanimajte, katere dokumente potrebujete. Za potovanja znotraj Evropske unije zadostujejo mikročip, potni list in veljavno cepljenje proti steklini, nekatere druge države pa imajo dodatne zahteve. Med temi je lahko tudi test titracije protiteles proti steklini, ki ga je potrebno opraviti že 3 mesece pred potovanjem!

External link opens in new tab or window(Več informacij: GOV.si)

 

Vsa potrebna zdravila, pripomočke in potrdila vam nudimo na naši kliniki. Za vsa dodatna vprašanja in nasvete se lahko vedno obrnete na nas.


Želimo vam lep in brezskrben dopust!